Telefoonnummer: 0562-449797 (optie 4)
Contact formulier contact
  • CR_LAND

Costa Rica

Costa Rica, gelegen in Midden-Amerika, grenst in het noorden aan Nicaragua, aan de zuidoostkant aan Panama, aan de oostkant aan de Caraïbische Zee en aan de west- en zuidwestkant aan de Grote Oceaan. Het land heeft een oppervlakte van 51.100 km2. Het landschap van Costa Rica bestaat voor 27% uit beschermd natuurgebied. In het noordoosten, langs de Caraïbische Zee, strekken zich de laagvlakten uit. Van het noordwesten naar het zuidoosten liggen de centrale bergketens. In het midden van het land ligt een aantal vulkaankegels. Costa Rica heeft een bijzonder rijke flora en fauna; het land is dan ook een waar eldorado voor de natuurliefhebber.

Taal:

De voertaal in Costa Rica is spaans, maar in de grotere steden kunt u zich ook vaak in het Engels duidelijk maken.

Flora en Fauna

Die rijke flora en fauna heeft het land te danken aan de vruchtbare vulkanische bodem en de grote hoogteverschillen in meerdere klimaatzones. Daardoor konden verschillende ecosystemen op een relatief klein oppervlak ontstaan, zoals regenwoud, mangroven, bladverliezend bos, nevelwoud en páramo weiden. Door de jarenlange bescherming hebben veel dieren hun schuwheid verloren, zodat je ze gemakkelijk kunt waarnemen. De kans op het zien van luiaards, neusbeertjes, apen, kolibries, papegaaien, toekans, gieren, grote leguanen of de felgekleurde gifkikker is groot.

Feestdagen:

Costa Rica telt een groot aantal nationale feestdagen. Daarnaast zijn er vele steden en dorpen die ook nog eens hun eigen jaarlijkse feestdagen vieren. Houdt u in ieder geval rekening met onderstaande feestdagen:

1 januari - Nieuwjaarsdag
19 maart - Dag van San José
11 april - Dag van Juan Santamaria
1 mei - Dag van de arbeid
2 augustus - Dag van de maagd van Los Angeles
15 augustus - Maria ten Hemelopneming
15 september - Onafhankelijkheidsdag
12 oktober - Columbusdag
8 december - Maria onbevlekte ontvangenis
25 december - Kerstmis

Eten & Drinken

Costaricaanse gerechten zijn mild gekruid en bijna elk gerecht wordt geserveerd met rijst. Het populaire 'pinto' (rijst met bruine bonen) wordt in allerlei combinaties gegeten en kan genuttigd worden als ontbijt, lunch en avondeten. Gallo Pinto is een simpel, smakelijk en vooral machtig ontbijt van zwarte bonen met witte rijst. Het kost vrijwel niets, en u kunt er de hele dag op doorgaan. Populair in Costa Rica zijn de ´bocca's´, behoorlijk grote tapa´s zoals een portie vlees of vis. Casado´s zijn lekkere gerechten met bakbanaan, kaas, groenten en salade. Lekkere tussendoortjes zijn de 'platanos'; gefrituurde bananenschijfjes. Verder er is een groot aanbod van allerlei groente - en fruitsoorten. Vruchtensalade ’s van papaya, watermeloen, ananas, banaan en mango worden overal aangeboden.

Fooien:

Fooien geven is in restaurants in Costa Rica gebruikelijk. Meestal wordt 10% service en 13%
BTW berekend over het bedrag dat op het menu staat. Een fooi is dan niet noodzakelijk, hoewel
u natuurlijk vrij bent om iets extra´s te geven bij een goede bediening. Het is in Costa Rica wel
gebruikelijk chauffeurs, gidsen, porters en hotelpersoneel te tippen, natuurlijk enkel indien de service naar behoren was.

Geldzaken:

De nationale munteenheid in Costa Rica is de Colon , 1 Colon is onderverdeeld in 100 Centimos. US Dollars en creditcards worden bijna in Costa Rica overal geaccepteerd. Met de Euro kunt u tegenwoordig ook op steeds meer plaatsen betalen.
Pinautomaten in Costa Rica accepteren de giromaatpas met Cirrus. Acceptatie van Maestro is zeldzaam, vooral buiten de grote steden. Zorg daarom voor voldoende Colones of US Dollars op zak te hebben als u buiten grote plaatsen en toeristencentra in Costa Rica gaat reizen, aangezien de wissel- en pinmogelijkheden daar gering zijn. Kleine coupures van 1, 5, 10 en 20 US$ zijn het meest praktisch.

Voltage:

Het voltage in Costa Rica is 110 Volt. U heeft een adapterstekker nodig. (Amerikaanse stekker met platte polen).

Tijdsverschil:

Het tijdsverschil tussen Costa Rica en Nederland is 7 uur, het is in Costa Rica 7 uur vroeger.
CR_central
De hoofdstad van Costa Rica, San José, is in de centrale vallei gelegen. De stad is omringd door vulkanische bergketens.... een beeld van een typisch, drukke Zuid-Amerikaanse stad. Verder heeft San José interessante musea en biedt vele uitgaansgelegenheden zoals restaurants, bars, disco's en casino's.
Vele vulkanen en nationale park domineren dit gebied. De indrukwekkende vulkaan Rincon de La Vieja met haar omringende nationale park is een plaatje. In het nationale park zijn bewijzerde wandelroutes die door een prachtige natuur naar 'mudholes', heetwaterbronnen en watervallen leiden. Van massa toerisme hebben ze hier nog niet gehoord. Een zeer inspirerende omgeving.
Het nationale park Monteverde wordt niet voor niets omschreven als een 'sprookjesbos', vaak gehuld in een geheimzinnige waas, waarin de meest prachtige boomsoorten, grillige bosranken en exotische flora te vinden is. De Sky Walk, een constructie van hangende loopbruggen die vanaf de grond tot aan de boomtoppen loopt, is een optie om flora en fauna vanaf de bodem tot de top te observeren.
Dan is er nog het meer van Arenal, het grootste binnenlandse meer van Costa Rica, omgeven door een schitterend natuurgebied met kronkelend bergweggetjes en mooie vergezichten. Het meer genereert elektriciteit middels de stuwdam en biedt daarnaast vele mogelijkheden tot recreatie. U kunt er surfen, picknicken of genieten van de natuur tijdens een wandeling.
De Arenal is één van de weinig nog actieve vulkanen ter wereld. Aan de voet van de vulkaan liggen warmwaterbronnen en thermale baden. Verwen uzelf met een bezoek aan de Tabacon Hot Springs; het is een onvergetelijke belevenis om vanuit het warme water van de bronnen, wellicht met een drankje in de hand, de krater van de Arenal te observeren. In La Fortuna liggen de meeste verblijfshotels.

Centraal Costa Rica